vineri, 27 septembrie 2013

Pinot Gris

Sau Pinot Grigio, Rulander. Este originar din Franta, raspandit in majoritatea tarilor viticole din lume. In tara noastra, se cultiva aproape in toate podgoriile si centrele viticole specializate in producerea vinurilor albe de calitate superioara. Se disting in mod deosebit prin calitate vinurile obtinute in podgoriile Murfatlar, Trinave si Alba Iulia.
Frunza adulta este mijlocie ca marime intreaga, 3 sau 5 lobata, acest polimorfism foliar fiind caracteristic soiului Pinot Gris. Limbul este gros, gofrat, cu nervatiunea bine pronuntata. Strugurii sunt mici, cilindrici, uneori aripati. Boabele sunt mici, sferice adesea deformate datorita desimii in strugure, de culoare gri, cu miez zemos necolorat. 

Pinot Gris are o perioada de vegetatie scurta si crestere moderata. Se remarca rezistenta soiului la ger si seceta. Este in schimb mai sensibil la mana si oidium. Nu se distinge prin fertilitate si productii mari. Productiile obtinute oscileaza intre 4 - 6 to/ha in Transilvania, 6 - 8 to/ha in podgoria Dealu Mare, foarte rar poate atinge productii de 8 - 10 to/ha. Se remarca insa ca un soi bun acumulator de zahar. In anii cu toamne lungi, insorite, in prezenta mucegaiului nobil poate acumula 250 - 300 g/l zaharuri si chiar mai mult (350 - 400 g/l).
Avand crestere moderata, soiul Pinot Gris reclama, in general, incarcatur reduse de ochi, 14 ochi/mp, ce pot creste pana la 18 - 20 ochi/mp in podgoria Odobesti.  In conditiile unui climat secetos (Murfatlar), raspunde bine la irigarea prin cresterea productiei cu 50% fata de parcela neirigata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu