luni, 23 septembrie 2013

Feteasca Regala.

Feteasca Regala sau, Danasana, Galbena de Ardeal, este un soi autohton provenit din comuna Danes de langa Sighisoara. In prezent este raspandit in principalele podgorii de vinuri albe.

Soiul Feteasca Regala prezinta frunza adulta de marime mijlocie, mai lata decat lunga, intreaga, uneori 3-lobata, de culoare verde-intens, cu amprente pe fata superioara, asemanatoare celor de la Grasa de Cotnari. Pe fata inferioara, frunzele au o scamozitate persistenta. Strugurii sunt mijlocii, cilindrici sau cilindro-conici, deseori aripati, cu boabele dese in strugure, mijlocii, uneori neuniforme ca marime, sferice. Pielita este subtire, galbena-verzuie, cu punctul pistilar persistent. Miezul prezinta un gust si o aroma placute, fine, ce se transmit vinurilor obtinute din acest soi. 

Feteasca Regala este un soi viguros, rezistent la seceta. Spre deosebire de Feteasca Alba, are o rezistenta mai mica la putregaiul cenusiu, capacitate mai redusa de acumulare a zaharurilor, dar are o fertilitate si un potential productiv mult mai mare. Productiile medii de 8 - 12 to/ha struguri, prin perfectionarea tehnologiilor pot creste pana la 18-20 to/ha. Acumuleaza 180-190 g/l zaharurilor la maturitatea deplina, prin supramaturare cu greu depaseste 210-220 g/l, ceea ce face ca in multe centre, vinurile obtinute sa ramana la nivelul celor pentru consum curent. Avand o buna aciditate, soiul poate fi folosit si pentru obtinerea vinurilor spumante. 

Soiul Feteasca Regala, se preteaza la cultura neprotejata, in forme semiinalte sau inalte. Se recomanda folosirea in special a tipului de taiere Guyot pe tulpina, cu o incacatura de 18 - 26 ochi/mp, repartizata pe coarde de 12 - 14 ochi lungime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu