duminică, 22 septembrie 2013

Feteasca Alba

Denumirea de Feteasca Alba, poate fi gasita in unele lucrari de specialitate si sub denumirea de Pasareasca Alba, Poama fetei sau Madchentraube. Este un soi cultivat din vremuri foarte indepartate in podgoriile din tara noastra. Azi se gaseste raspandit in aproape toate podgoriile si centrele viticole, cu precadere insa in cele din Transilvania si Moldova. 
Frunza este mijlocie ca marime, adanc 2-5 lobata, cu sinusul petiolar caracteristic, larg deschis, in forma de acolada. Strugurii sunt cilindro-conici, uneori aripati, mici cu boabele asezate dens si uniform. Bobul este mic, sferic, colorat galben-verzui si cu punctul pistilar persistent.

Soiul Feteasca Alba se caracterizeaza prin vigoare mare, de aceea, la altoire nu trebuie sa se utilizeze portaltoi care amplifica vigoarea. Are o perioada scurta de vegetatie, rezista bine la ger. Prefera, in general, un climat mai racoros, cu toamne lungi, cum este cel din Transilvania (Lechinta, Teaca, Tirnave) sau Moldova (Iasi, Vaslui), unde se obtin vinuri echilibrate, fine. 
Cultivat in areale mai sudice (Dealu Mare, Murfatlar) pierde din aciditate, vinurile obtinute fiind mai putin armonioase, uneori lipsite de aciditate. 
Este un soi cu o fertilitate si productii oscilante, deseori prezinta fenomenul de meiere si margeluire.In general da productii de 7-10 to/ha care in conditii favorabile de cultura pot fi depasite. 
Soiul Feteasca Alba, se comporta deosebit de bine la conducerea in forme semiinalte si inalte. Fiind viguros, i se pot atribui incarcaturi mai de ochi, de 22-26 ochi/mp la Cotnari, 32-38 ochi/mp la Iasi, repartizate pe coarde de rod de 14-16 si 18 ochi lungime. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu