miercuri, 25 septembrie 2013

Sauvignon

Sauvignon sau Gros Sauvignon, Sauvignon Verde, este considerat un soi vechi, francez. Se cultiva in afara de Franta, in Italia, Germania, Ukraina, etc. La noi in tara este intalnit, mai ales in podgoriile: Murfatlar, Dealu Mare, Stefanesti - Arges, Dragasani, Aiud, etc. 
Frunza adulta este usor 3-5 lobata, aproape intreaga, cu dintatura fina si ascutita. Limbul este de culoare verde - deschis, usor scamos pe fata inferioara si strans in jurul punctului petiolar, in forma de palnie. Strugurii sunt mijlocii, cilindro-conici, uneori aripati, cu boabe mijlocii, sferice, usor ovoide, de culoare verzuie, caracteristica. Miezul este zemos, cu o aroma specifica, discreta. 

Soiul prezinta vigoare mare, rezistenta la seceta si fertilitate destul de mare. Are insa rezistenta scazuta la ger, oidium si putregaiul cenusiu. Productia obtinuta variaza intre 6-8 to/ha, acumuleaza in general 210 - 220 g/l zaharuri, la supramaturare putand ajunge pana la 240 g/l, ceea ce permite obtinerea de vinuri superioare semidulci, de o finete rara. 
Soiul are o foarte buna afinitate cu portaltoiul Berlandieri x Riparia SO4. Incarcatura de ochi lasata la taieri variaza intre 4 - 18 ochi/mp, fiind repartizata pe coarde de 12 - 14 ochi lungime. In plantatii, alaturi de Gros Sauvignon se gaseste si Petit Sauvignon. Acesta se deosebeste de Gros Sauvignon prin boabele mai mici si mai intens colorate in galben.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu