miercuri, 18 septembrie 2013

Aligote.

Soi de origine franceza, raspandit in majoritatea tarilor viticole din Europa. In trodus in tara noastra, la inceputul secolului trecut, s-a extins mult mai mult in ultima perioada, in special in podgoriile din Moldova, ca si la Sarica Niculitel in Dobrogea, unde conditiile pedoclimatice sunt deosebit de favorabile pentru cultura acestui soi. 
Soiul Aligote, prezinta frunza adulta de marime mijlocie, intreaga, usor 3 lobata, fin scamoasa pe fata inferioara.

Strugurii sunt mici, cilindroconici si aripati, desi in boabe. Boabele sunt mici, sferice, usor ovale, verzi-galbui, cu puncte cafenii pe partea insorita. 
Acest soi, este unul de vigoare mijlocie, rezistent la inghet, dar deosebit de sensibil la putregaiul cenusiu. Prezinta o fertilitate ridicata, intalnindu0se in general 2-3 struguri la lastar. Productiile variaza intre 8-12 to/ha. Pana la maturitate acumuleaza 180-190 g/l zahar. 
In ultimii ani, mai ales la Sarica - Niculitel, prin supramaturare, acumuleaza si peste 210 g/l zaharuri, obtinandu-se vinuri superioare de 11 - 12 grade alcool, armonioase, cu gust specific, placut. 

Soiul Aligote se preteaza la cultura semiinalta, cu taieri in coarde pe 12 ochi. Se recomanda o incarcatura moderata de ochi (18-20 ochi/mp). Prin aplicarea ingrasamintelor minerale se realizeaza sporuri de productie de circa 15%. 
Impotriva protejarii strugurilor de putregaiul cenusiu, in anii cu precipitatii multe, se poate aplica in preajma maturarii boabelor si un desfrunzit partial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu