marți, 6 august 2013

Fume blanc

Nu stiu cati dintre voi, v-ati pus vreodata intrebarea, ce reprezinta Fume in lumea vinurilor. Daca citim, pe o sticla de vin, un soi comun, gen cabernet, merlot, muscat samd, facem inevitabil niste analogii legat de gust, culoare sau alte lucruri, dar cu Fume, ce se intampla?
Ei bine, Fume, mai exact Fume Blanc - denumirea aprobata, reprezinta rebranduirea Sauvignonului Blanc, sec, o strategie de marketing, bine gandita din punctul meu de vedere, tocmai pentru a diversifica gama si a o scoate din banal.
Cine putea sa vina cu o idee ca asta? Evident un amerian, sau ma rog un locuitor al Statelor Unite. Robert Gerald Mondavi, american nascut in Minnesota, este intemeietorul primei crame din Lumea Noua, Oakville, California.

Ideea a fost preluata si inspirata din Pauilly-Fume, Franta, Valea Loarei. Aceasta transformare de denumire a avut loc in 1968, iar de atunci, oricine poate sa foloseasca aceasta denumire pentru un Sauvignon sec. Chiar si in zilele noastre, Fume Blanc, reprezinta emblema cramelor Mondavi.


Termenul deriva din frantuzescul, "Fume" ( accent acut pe "e"  ), nu are nici un fel de legatura cu fumul, asa cum indica termenul. Se pare ca se refera la celebra ceata a diminetii prezenta peste dealurile din Valea Loarei, atat de densa incat da senzatia de fum. Orice impresie de fum din gustul vinului, este dat doar lemnul de stejar al baricurilor.


Pentru producatori nu exista o regula in folosirea acestor denumiri, ei pot folosi ambele variante (Fume Blanc sau Sauvignon Blanc) fara probleme, intelegem ca in final este o chestiune de marketing.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu