miercuri, 14 august 2013

Galbena de Odobesti

Galbena de Odobesti reprezinta un soi vechi, autohton, a carui origine are o legatura profunda cu podgoria Odobesti. Soiul a fost cunoscut in Moldova sub mai multe sinonime dintre care amintim: Galbena de Capatanu, Poama Galbena, Bucium de poama galbena. Cu secole in urma, cand Galbena de Odobesti a ajuns in Muntenia, a primit numele de Galbena grasa. In Dobrogea, din cauza ocupatiei turcesti, soiul Galbena de Odobesti a fost botezat cu numele de Sars Izum.

Galbena de Odobesti, beneficiaza de o perioada lunga de vegetatie si o rezistenta scazuta la inghet, seceta ca si la bolile specifice (putregaiul cenusiu .. etc). Soiul este viguros, si se remarca prin fertilitate ridicata si productii mari, 10 - 14 to/ha sau chiar 18 - 20 to/ha.

Frunza adulta este mare, intreaga sau usor lobata (3-lobata), cu nervuri rosiatice spre baza pe partea superioara a frunzei si scamoasa pe cea inferioara. Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici, aripati, cu boabe dese, sferice, de marime mijlocie si colorate verde-galbui. 


Pana la maturitate deplina strugurii acumuleaza cam 160 - 180 g/l, zaharuri, iar aciditatea cuprinsa intre 4.5 - 6 g/l. Din Galbena de Odobesti se obtin vinuri, slab alcoolice, usoare, placute. De obicei, vinurile din soiul Galbena de Odobesti se consuma tinere, adică in primul lor an de viata. Din Galbena de Odobesti se obtin si vinarsuri de calitate. Este un vin excelent ca insotitor pentru pestele alb sau pentru mancarurile grase de legume.

Din punct de vedere al culturii, se situeaza in fruntea soiurilor in ceea ce priveste incarcatura de ochi atribuita pe metru patrat, aproximativ 30 - 35 ochi/mp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu