miercuri, 5 iunie 2013

Despre vin.

Stimati pasionati ai acestui domeniu, al vinului. De curand am inceput sa ma documentez despre ce inseamana vinul si care este rolul lui atat din punct de vedere economic dar si social, foarte important va spun de pe acum. Probabil ca am fost foarte atras de povestile acestui produs care toate, dar absolut toate, se reduc la vechime. Nu neaparat ca vinul vechi este cel mai bun (daca intrati un pic mai adanc in domeniu o sa vedeti ca lucrurile nu stau chiar asa pentru toate sortimentele/cazurile, dar nu spun ca nu este adevarat), ci prin simplul fapt ca este un aliment folosit de pe la inceputurile civilizatiilor. Mergand pe aceasta idee nu ramane decat sa ma gandesc ca, logic, avand in vedere ca oamenii l-au folosit de-a lungul timpului, inseamna ca lichidul asta chiar ascunde ceva foarte interesant. Istoria ne invata cum vinul, alaturi de alte alimente cum ar fi mierea, laptele si carnea reprezentau lucrurile de baza in alimentatia oamenilor din cele mai vechi timpuri. Daca ar fi sa ducem un pic mai departe acest rationament, pot sa observ ca de fapt, in ziua de astazi, caracteristicile principale pentru un vin sunt pur si simplu felul cum acesta este potrivit cu diverse produse culinare. Exemplele sunt clare, concrete si numeroase, vinul alb - cu carne alba si branzeturi, vinul rosu cu carne rosie, vinul dulce se asorteaza cel mai bine cu deserturile (bine discutia este foarte complexa, eu aici ma rezum doar la a da niste exemple care sa aibe legatura cu ce am mentionat mai sus. Discutiile pe tipuri de caracter, de culoare, tarie samd sunt intra-devar fascinante si cer cunostine solide din domeniu). Deci traditia se respecta in continuare chiar dupa milenii. In ciuda evolutiei, a modificarilor conditiilor de productie (si nu numai), ideea de baza este neschimbata, element de baza in alimentatie si foarte important genereaza stare de bine ("dezleaga limbile consumatorilor"). Revenind la cele mai sus spuse, putem considera vinul fara sa deviem prea tare de la subiect, un sit arheologic reincarnat, "ceva" care beneficiaza de una din cele mai vechi retete din lume. Din putinele mele cunostinte din chimie, stiu ca reactia de vinificare este una destul de avansata si nu foarte usor de inteles chiar si in zilele noastre, cu toate astea oamenii au stiut sa o aplice din cele mai vechi timpuri si sa ramana neschimbata timp de milenii.

Voi ce parere aveti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu