marți, 11 iunie 2013

Vinuri si investitori....

Citeam de curand o stire pe net, cum ca viticultura este singurul domeniu care a reusit rata maxima de absorbtie pe fonduri europene in exercitiul bugetar care se va incheia anul acesta. Vedeti, inca un indiciu pentru care acest domeniu atrage atentia. Se pare ca lucrurile merg in directia buna si in sfarsit dupa multi ani, oamenii, investitorii, reusesc sa inteleaga ca fara calitate nu poti exista in piata, iar calitatea cere investitie. Nu cred ca exista in momentul de fata in tara, aici nu ma refer la vechile centre de imbuteliere celebrele "Vin-Alcool", care sa nu respecte niste standarde foarte clar impuse.

Doar daca dati o cautare pe net, pe crame celebre, o sa va dati seama ca intra-devar lucrurile merg in directia buna.Fie ca investitiile sunt facute pur si simplu din pasiune sau au fost facute pentru ca respectivul a simtit businessul, bine ca exista un domeniu la care sta si tara noastra pot sa spun bine.

Nu stiu cati dintre voi stiti, dar un exemplu de investitie intr-un domeniu viticol se refera la fostul ministru de justitie si membru PNL (stiu ca era la un moment dat, acum chiar nu mai stiu ce hram poarta) Valeriu Stoica. Tipu, avocat de meserie nu prea a avut si nici nu cred ca are, prea multe in comun cu vinul(sau cel putin nu stiu eu) dar, daca tot a primit o mostenire, de fapt sotia lui, de ce sa nu isi faca crama. Istoria Cramei Avincis, pentru ca asa se numeste noua locatie din jud. Valcea, Dragasani, incepe prin 2010. Domeniul reprezinta o mostenire pe care sotia lui Valeriu Stoica a dobandit-o in anul 1997. Conacul a fost construit in 1904, iar domeniul cumparat de bunicii Cristianei Stoica undeva prin 1927. O data cu nationalizarea, acesta a intrat in proprietatea statului, iar in 1997 cum spuneam mai sus, retrocedat descendentilor proprietarilor. Cel mai important e ca Valeriu Stoica e vecin de podgorie cu Mugur Isarescu, pe o mica suprafata podgoriile celor doi se invecineaza. Ambele crame, Avincis si Casa Isarescu, detin cam 40 ha de vie pe rod, din cate inteleg nu exista dorinta de extindere, ei se limiteaza strict la segmentul Horeca si la calitate. Cei 2 proprietari sunt mandrii sustinatori ai soiurilor celebre locului, cramposie si tamaioasa romaneasca, zona Dragasani fiind de fapt recunoscuta de randamente foarte bune pe aceste soiuri. Nu stiu cum stau pe soiurile Novac si Negru de Dragasani (soi pentru care Agricola Stirbey se numara printre putinii producatori).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu