vineri, 20 septembrie 2013

Grasa de Cotnari

Conform unei postari anterioare, in care incadram in niste categorii soiurile pentru vinuri albe, vom discuta si despre soiurile pentru vinuri albe superioare.

Grasa de Cotnari. Este un soi vechi autohton, cultivat la Cotnari de peste 7 secole. In afara de Cotnari, gaseste conditii favorabile de cultura numai la Pietroasele - Buzau, unde s-a raspandit in etapa postfiloxerica. 
La Cotnari, asociat cu Feteasca Alba, Francusa si Tamaioasa Romaneasca, da celebrul vin de Cotnari. 
Frunza adulta este mijlocie, aproape intreaga, lucioasa si cu amprente caracteristice (urme de degete) pe fata superioara. Strugurii sunt mijlocii, cilindro-conici, uneori ramificati. Boabele sunt rare, usor ovoide, de marime mijlocie, neomogene, galbene-verzui, cu pete ruginii pe partea insorita. Miezul este semizemos, cu gust specific, placut. Grasa de Cotnari este un soi cu perioada de vegetatie, vigoare mijlocie, destul de rezistent la ger, dar sensibil la seceta, ca si putregaiul cenusiu si paianjenul rosu. Fertilitatea este redusa, productia, in general, 4-6 to/ha, rar 8 - 10 to/ha. 

Caracteristica acestui soi este puterea mare de acumulare a zaharului la supramaturare, cu deosebire cand se instaleaza putregaiul nobil. In aceste conditii ajunge sa acumuleze 220 - 270 g/l zaharuri, iar in anii de exceptie pana la 350 si chiar 520 g/l (in mod exceptional in anul 1958).
Se considera optime pentru soiul Grasa de Cotnari incarcaturile de 15-21 ochi.mp, repartizate pe coarde de rod de 10 - 12 ochi. In toamnele mai reci si mai bogate in precipitatii, desfrunzitul partial devine obligatoriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu