marți, 24 septembrie 2013

Riesling Italian

Riesling Italian, sau Walschriesling. Originea soiului este incerta. Se cultiva aproape in toate tarile viticole, in special in cele din centrul si estul Europei. La noi in tara se cultiva inainte de invazia filoxerei, astazi alaturi de Feteasca Alba este soiul cel mai raspandit, intalnit in cultura aproape in toate podgoriile si centrele viticole. 
Frunza adulta este mijlocie, 3-5 lobata, cu mezofilul subtire, verde galbui, scamoasa pe fata inferioara. Dintii sunt mari, alungiti si ascutiti. Strugurii sunt mici, cilindrici, cu o aripioara bine detasata, tot de forma cilindrica. Boabele sunt sferice, mici asezate, dens in strugure, colorate verde-galbui si cu punctul pistilar persistent. 

Prezinta vigoare mijlocie, rezistenta buna la inghet, dar sensibilitate la seceta, la mana si oidium. Este un soi cu o buna fertilitate, dand productii intre 7 - 10 to/ha. In conditiile podgoriei Odobesti se realizeaza productii medii de 15 to/ha.
Soiul Riesling Italian produce vinuri intre-o gama foarte variata, de la seci, pana la dulci ca si din punct de vedere al tariei alcoolice, in functie de cantitatea de zahar ce se acumuleaza in struguri (de la 200 pana la 250 - 300 g/l la supramaturare). Soiul, fiind rezistent la inghet, se preteaza cu prioritate la cultura semiinalta, in care caz se realizeaza si un spor de productie. Reclama incarcaturi moderate, de 15 - 25 ochi /mp, repartizate pe coarde de rod de 10 - 12 ochi. 
Fiind un soi mai putin rezistent la seceta, reactioneaza foarte bine la irigare, cu deosebire in podgoriile si centrele viticole cu climat secetos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu