sâmbătă, 28 septembrie 2013

Traminer Roz

Se pare a fi originar din Italia. El se cultiva mai ales in tarile viticole cu climat temperat, din Europa. In tara noastra, s-a raspandit cu precadere in podgoriile din Transilvania (Tirnave si Alba Iulia).
Frunza adulta este mica, 3, mai rar 5-lobata,pieloasa, puterinic gofrata, cu lobul terminal tesit si scamoasa pe fata inferioara. 

Strugurii sunt mici si conici, uniaripati, cu boabe dese, sferice, mici, de culoare roz si acoperite cu multa prunina. Miezul este zemos si uneori cu o aroma specifica, foarte placuta. 
Soiul Traminer Roz are o perioada de vegetatie mijlocie, rezistenta  destul de buna la ger, seceta, putregaiul cenusiu, molii, etc. Fertilitate mijlocie si greutatea redusa a strugurilor (circa 70g) incadreaza soiul in grupa celor de mica productie (6-8 to/ha). Acumuleaza la supramaturare, ca si soiul Pinot Gris, peste 250 g/l.
In podgoria Tirnavelor, unde se cultiva pe suprafete mari, reclama o incarcatura medie de 16 ochi/mp. Se preteaza si la conducerea semiinalta (Guyot pe tullpina), in care caz productia creste cu aproximativ 2 to/ha. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu