Iordana, I se mai
spune si Iordovana, sau Iordana de Tarnave, un soi autohton, cultivat in
Transilvania. Se mai cultiva si in Ungaria sub denumirea de Iordovany.
Soiul se
caracterizeaza prin vigoare mare, perioada lunga de vegetatie, rezistenta
scazuta la putregaiul cenusiu, fertilitate mijlocie. Da o productie de 10 - 14 to/ha. Vinurile obtinute au o tarie
alcoolica scazuta si o aciditate ridicata, insusiri care la recomanda in mod
deosebit pentru prepararea vinurilor spumante.
Strugurii sunt de
marime mijlocie, au o forma cilindro-conica, aripata. Boabele sunt sferice,
mijlocii ca marime, de culoare galben-verzui (cum este de fapt si culoarea
vinului tanar) mai bronzata pe partea insorita.
Frunza adulta este
intreaga, uneori usor 3-lobata, mijlocie spre mare, pufoasa pe partea
inferioara. Din punct de vedere al culturii, soiul are o incarcatura de 14-16
ochi/mp, reparatizati pe coarde de 12-16 ochi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu